Rautasuihke 29,90 € (normaalihinta 59,90 €)

 

Somavireen Hyvin imeytyvä rautasuihke on yhdistelmä rautaa ferriamonniumsitraattina sekä rautanatrium EDTA:na (etyleenidiamiinitetraetikkahappo). Suihkeessa on mukava omenan maku, joka tulee luonnollisesta omena-aromista.
Yksi annosa, eli kaksi suihkausta sisältää 5 mg hyvin imeytyvää rautaa. Vatsaystävällinen ja vegaaninen valmiste!

  • Rauta lisää energiatasoja
  • vähentää väsymystä ja uupumusta
  • tukee immuunipuolustusta
  • ja edistää normaalia kognitiviista toimintaa
  • sekä punasolujen normaalia muodostumista.
Ainesosat

Puhdistettu vesi, puhdistamaton ruokosokeri, rauta-natrium EDTA, glyseroli, stevioliglykosidit (makeutusaine), rauta-ammoniumsitraatti, sitruunahappo, kaliumsorbaatti, luonnollinen omena-aromi.

Ravintoaineet / vuorokausiannos (2 suihkausta)

C Rautaa (mg), 5 (36%*)

* = %-osuus vuorokautisen saantisuosituksen vertailuarvosta

Allergiat
  • Laktoositon
  • Gluteeniton
  • Hiivaton
Annostus
  • Aikuisille kaksi suihkausta päivässä.
    Ravistettava hyvin ennen käyttöä.
  • Suihkauta kielen alle tai posken sisäpintaan.
  • Kiinnitä korkki käytön jälkeen ja säilytä pystyasennossa.
    1. Pullossa 30 ml, riittoisuus 100 päivän kuuriin.
    2. Ottaessa tuotteen ensimmäisen kerran käyttöön pumppua tulee painaa 3-4 kertaa, jotta suihke alkaa virtaamaan.
    3. Pitkään käyttämättä ollut suihke vaatii useamman pumppauksen suihkeen virtaamiseksi.
    4. Pitkään käyttämättä olleen suihkeen suutin voi tukkeutua. Tällöin huuhtele suutin lämpimällä vedellä.
Ilmoitettua suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Tuote on säilytettävä pienten lasten ulottumattomissa.
Rauta pähkinänkuoressa

Rauta on elämälle ja kaikille soluille välttämätön hivenaine lukuun ottamatta kypsiä tumattomia punasoluja. Rauta on kuitenkin punasolujen hemoglobiinin keskeinen rakenneaine ja osallistuu keskeisesti hapen kuljetukseen elimistössä. Lihassoluissa rautaa on myoglobiinissa, jossa se osallistuu hapen varastointin ja ohjaukseen lihassolujen käyttöön. Soluissa rauta toimii monien entsyymien toiminnan mahdollistajina (katalysaatori) ja osallistuu solujen hengitykseen mitokondrioissa ja energiantuotantoon. Kuitenkin ylimäärä rautaa elimistössä on monille soluille ja elimille myrkyllistä.
Anemian yleisin syy on raudanpuute. Rautaa tarvitaan veren punasoluissa olevan hemoglobiinin valmistamiseen. Aikuisessa naisessa on rautaa noin 1,5 g ja miehessä 3 g. Suurin osa elimistön raudasta kuluu punasolujen valmistukseen, mutta kaikki ihmisen solut tarvitsevat rautaa.
Raudanpuutteeseen viittaa veren punasolujen pieni koko, jolloin veren MCV-arvo on alle normaalin. Punasolut ovat myös tavallista vaaleampia, jolloin veren MCHC-arvo on normaalia pienempi (ks. «Punasoluindeksit»1). Raudanpuute voidaan todeta tutkimalla veriplasmasta ferritiini-arvo (raudan varastoproteiini) tai transferriini-reseptorin pitoisuus (raudan kuljetusvalkuaisen vastaanottajamolekyyli).

Raudanpuuteanemian syyt

Yleisin raudanpuuteanemian syy on raudan menetys verenvuodon vuoksi. Hedelmällisessä iässä olevien naisten raudanpuutteen syynä ovat useimmiten kuukautisvuodot. Muilla sen syynä on melkein aina verenvuoto mahalaukussa, suolistossa tai peräpukamista.
Keliakia ja muut ravinnon imeytymiseen vaikuttavat tilat voivat johtaa raudanpuutteeseen. Nykyään on harvinaista, että raudanpuute johtuu ravinnon liian vähäisestä raudan määrästä. Ks. myös 100 kysymystä ravinnosta.

Raudanpuuteanemian oireet

Anemia voi aiheuttaa väsymystä, kalpeutta, päänsärkyä, korvien huminaa, sydämen sykkeen nousua sekä aiempaa herkempää hengästymistä. Muita raudanpuutteeseen liittyviä oireita voivat olla kielikipu, kipu niellessä tai kynsien haurastuminen. Anemia voi pahentaa sydän- ja keuhkosairauden oireita. Jos anemia johtuu mahan tai suoliston verenvuodosta, saattaa esiintyä tummia tai verisiä ulosteita.
Lievä anemia ja raudanpuute ei aina ”tunnu”, sillä elimistö pystyy sopeutumaan anemiaan, joka kehittyy hitaasti. Silloin tällöin raudanpuute todetaan sattumalta verikokeiden yhteydessä.

Tutkimukset

Raudanpuute todetaan verikokeilla. Raudanpuutteen syy pitää aina selvittää. Nuorilla naisilla syynä voivat olla runsaat kuukautiset. Muille aikuisille suositellaan mahalaukun ja tarvittaessa suoliston tähystystä verenvuotokohdan etsimiseksi.

Raudanpuuteanemian hoito

Hemoglobiinin nostamiseksi ja elimistön rautavarastojen täydentämiseksi aloitetaan rautalääkitys. Apteekeissa on saatavana useita eri valmisteita. Haittavaikutusten ehkäisemiseksi rautahoito kannattaa aluksi aloittaa yhdellä tabletilla päivässä tai joka toinen päivä. Annos kaksinkertaistetaan muutaman päivän kuluttua. Yleisimmät haittavaikutukset ovat pahoinvointi, ripuli tai ummetus ja vatsakipu. Anemia korjaantuu tavallisesti muutamassa kuukaudessa. Rautahoitoa pitää jatkaa tämän jälkeen vielä 2–3 kuukauden ajan, jotta elimistön rautavarastot täyttyvät. Rautatablettien aiheuttaessa hankalia haittavaikutuksia voidaan harkita raudan antamista tiputuksena suoneen.
Hitaasti kehittynyt huomattavakin anemia (hemoglobiiniarvo 80–90 g/l) hoidetaan yleensä pelkällä raudalla. Verensiirtoa tarvitaan vain, jos anemia aiheuttaa potilaalle voimakkaita oireita.

Raudanpuuteanemian ehkäisy

Raudanpuutteen syntymistä voidaan ehkäistä huolehtimalla riittävästä raudan saannista sekä vähentämällä sen menetystä.
Ravinnon paras raudan lähde on liha. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä ravinnosta. Imeytymistä vähentävät kahvi ja tee, kalsium (maitotuotteet) sekä soijavalkuainen.
Raskauden aikana tulee huolehtia raudan riittävästä saannista. Myös kovaa kestävyysliikuntaa harrastavat naiset sekä kasvuiässä olevat ja runsasta liikuntaa harrastavat nuoret miehet saattavat tarvita ajoittaista rautalääkitystä.
Tulehduskipulääkkeiden runsas nauttiminen voi aiheuttaa maha-suolikanavan verenvuotoa. Näiden lääkkeiden säännöllistä käyttöä on syytä välttää.